Factoren roomijs
Vet percentage
. Traditioneel roomijs : minimun 10% vetpercentage . Gelato (italiaans ijs) : tussen 5% – 8% vetpercentage . BarSensa roomijs : 5,3 % vetpercentageGrondstoffen
Traditioneel roomijs | Gelato ( Italiaans ijs ) | BarSensa roomijs |
Naast melk, eieren en suiker wordt er room in verwerkt. Vaak blijft er een soort van plakkend laagje achter op je tong. | Er wordt meer water en melk gebruikt, minder eigeel en het bevat nooit room. Hierdoor is gelato dus ook minder machtig als roomijs. Een langere rijping van de gelato-mix en gebruik van ander bindmindellen (bv. johannesbroodpitmeel). De lichtere en gezondere receptuur. | Meer volle melk, minder hoeveelheid room. Het beslag krijgt een rijping in de koelkast aan -7°C. Hierdoor een lekkere volle smaak. |
Hoeveelheid lucht – Ijsmachine
Traditioneel roomijs | Gelato ( Italiaans ijs ) | BarSensa roomijs |
Traditioneel roomijs wordt op een hogere snelheid gedraaid in een ijsmachine waardoor er soms tot wel 60% lucht in roomijs zit. Minder smaak door de vele hoeveelheid lucht in het roomijs. | Gelato wordt op een lagere snelheid gedraaid, waardoor er veel minder lucht onder geklopt wordt. Dit geeft de fluweelzachte fijne structuur aan het ijs. | BarSensa’s roomijs beslag wordt net voor de service koud gedraaid met een mixer, niet met een ijsmachine. Tevens komt er geen diepvriezer aan te pas, m.a.w. nooit ijskristal vorming en steeds vers ijs. Met vloeibaar stikstof (-196°C) koud draaien geeft een fluweelzacht fijne structuur en door een mixer te gebruiken wordt er bijna geen lucht in het ijs geklopt. Ideaal om mooie structuur van roomijs te bekomen en perfect om smaak ten volle te behouden. |
Temperatuur ijs – scheptemperatuur
Traditioneel roomijs | Gelato ( Italiaans ijs ) | BarSensa roomijs |
Traditioneel roomijs wordt op -19°C geserveerd. Wordt met heel mooie bolletjes opgeschept, dankzij de lagere temperatuur en de structuur van het luchtige roomijs. | Gelato wordt op een warmere temperatuur geserveerd, namelijk -13°C. Wordt doorgaans gespateld in plaats van bolletjes geschept, vermits temperatuur lager is en ijs een vollere structuur heeft (minder lucht). | BarSensa’s roomijs wordt net voor service koud gedraaid. Roomijs structuur bepaal je op dat moment zelf en wordt ongeveer aan -13°C geserveerd. |